
Πότε να «κόψουμε» την πάνα στο μωρό;
Τι προληπτικές εξετάσεις να κάνω στα παιδιά μου;
Σε ποια θέση να κοιμάται το παιδί μου;
Η θέση ύπνου που συστήνεται είναι η ύπτια, γιατί θεωρείται πως αυξάνει το "κανάλι" που ξυπνούν τα βρέφη,
κάνοντάς τα λιγότερο ευπρόσβλητα στο σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Αρχή Σελίδας
Τι είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου;
Πως να φροντίζω το νεογέννητο;
Τι είναι τα υποαλλεργικά γάλατα;
Είναι γάλατα που, αν χρησιμοποιηθούν σε βρέφη με τεκμηριωμένη αλλεργία στο γάλα αγελάδας δεν θα προκαλέσουν συμπτώματα στο 90% αυτών.
Εκτενώς υδρολυμένα είναι τα γάλατα που, οι αγελαδινές πρωτεΐνες έχουν υποστεί τέτοια υδρόλυση ώστε το μεγαλύτερο μέρος των νιτρικών να είναι στη μορφή ελεύθερων αμινοξέων ή πεπτιδίων < 1500kD.
Μερικώς υδρολυμένα είναι τα γάλατα που, οι αγελαδινές πρωτεΐνες έχουν υποστεί τέτοια υδρόλυση ώστε το μεγαλύτερο μέρος των νιτρικών να είναι στη μορφή πεπτιδίων 4000-15000kD
Αρχή Σελίδας
Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;
Οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν για την προστατευτική της δράση στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανατου
Προβλήματα από τη χρήση της:
1) Εμποδίζει το μητρικο θηλασμό
2) Αυξάνει τη συχνότητα λοιμώξεων του αυτιού
3) Αυξάνει τα προβλήματα με την ευθυγράμμιση των δοντιών
Γενικά προτιμάμε τη χρήση πιπίλας στα μωράκια που θηλάζουν συστηματικά το δάκτυλό τους, επειδή η πιπίλα είναι μια συνήθεια που κόβεται εύκολα, ενώ υπάρχουν ενήλικες που ακόμα κοιμούνται με το δάκτυλο στο στόμα.
Αρχή Σελίδας
Πώς να κόψω την πιπίλα;
Καταρχήν δεν πρέπει να είναι μία περίοδος αναστάτωσης στο σπίτι (πχ. νέο αδερφάκι)
Ο τρόπος είναι ένας: ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΗΝ! Το πρώτο βράδυ είναι δύσκολο. Στις επόμενες μέρες τα παιδιά θα συνηθίσουν εύκολα.
Αρχή Σελίδας
Στη γλώσσα του μωρού μου είναι κολλημένα κάτι άσπρα σαν γάλα, τι είναι;
Είναι μονιλίαση –μορφή μυκητίασης- θεραπεύεται εύκολα με σωστή αγωγή.
Αρχή Σελίδας
Τι είναι ομφαλοκήλη;
Πρόκειται για έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος από το οποίο προβάλλει περιεχόμενο της κοιλιάς (συνήθως έντερο) στο σημείο του ομφαλού. Συνήθως υποστρέφεται αυτόματα.
Αρχή Σελίδας
Τι είναι φίμωση;
Διεθνώς δεν υπάρχει ακριβής ορισμός. Θα λέγαμε ίσως ότι είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία η ακροπόσθη είναι τόσο στενή που προκαλεί δυσκολία στην ούρηση και έχει σαν αποτέλεσμα τοπικές φλεγμονές (βαλανίτιδες), βαλανοποσθίτιδες, ουρολοιμωξεις. Στις βαλανοποσθικες συμφύσεις η ηλικία έναρξης χειρισμών είναι μετά τους 15 μήνες. Γεγονός όμως είναι ότι δεν ισχύουν οι παλιές πρακτικές για αποκάλυψη της βαλάνου από τους γονείς κατά το μπάνιο του μωρού.
Αρχή Σελίδας
Τι είναι βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση στην Χειρουργική Παίδων (0.8%-4.4% ή 10-20/1000 ζώντες γεννήσεις).
Περίπου το 1/3 των παιδιών με βουβωνοκήλη είναι κάτω των 6 μηνών.Η συχνότητα εμφάνισης είναι μεγαλύτερη στα πρόωρα νεογνά. Στα αγόρια εμφανίζεται έως και 6 φορές συχνότερα. Η δεξιά βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη.
Παρατηρείται διόγκωση στην βουβωνική χώρα η οποία στα αγόρια μπορεί και να επεκτείνεται στο όσχεο (οσχεοκήλη). Το αναφέρουν οι γονείς που συνήθως το βλέπουν όταν το παιδί κλαίει/βήχει. Μπορεί να παρατηρηθεί κατά την γέννηση, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια αργότερα. Κατά την ψηλάφηση της βουβωνικής περιοχής, αν δεν υπάρχει διόγκωση, μπορεί να ψηλαφηθεί πάχυνση του σπερματικού τόνου. Το ιστορικό πολλές φορές και η επανεξέταση βοηθούν στην διάγνωση.
Η καλύτερη θέση για να αναδειχθεί η βουβωνοκήλη είναι η ύπτια θέση στα νεογνά και βρέφη (που προσπαθούν να σηκωθούν) και η όρθια θέση στα μεγαλύτερα όταν εκτελούν την κίνηση Valsalva (φουσκώνοντας μπαλόνι, βήχοντας). Η θεραπεία είναι χειρουργική και μόνο. Ο κίνδυνος της περίσφιξης και της νέκρωσης οργάνου (έντερο - ωοθήκες) καθιστούν την επέμβαση αναγκαία ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες. Στα κορίτσια σε περίπτωση περίσφιξης απαγορεύεται ο οποιοσδήποτε χειρισμός ανάταξης.
Αρχή Σελίδας
Τι είναι πλαγιοκεφαλία;
Η συχνότητά της αυξήθηκε με την καθιέρωση της ύπτιας θέσης στον ύπνο. Αποδίδεται με την ελληνική λέξη «λοξό κεφάλι»(oblique head). Τα περισσότερα βρέφη βελτιώνονται ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες σε διάστημα 2-3 μηνών.
Για την αποφυγή της πλαγιοκεφαλίας συνιστάται το βρέφος να κοιμάται με το κεφάλι εναλλάξ στο δεξιό ή αριστερό πλευρό ανά εβδομάδα, ενώ ενθαρρύνουμε την πρηνή θέση όταν το βρέφος είναι ξύπνιο. Αποφεύγουμε να μένει πολλές ώρες στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτο. Η «όρθια» αγκαλιά πρέπει να ενισχύεται.
Συνήθως η πλαγιοκεφαλία βελτιώνεται ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες σε διάστημα 2-3 μηνών.
Αρχή Σελίδας
Χτύπησε στο κεφάλι, πότε να ανησυχώ;
Εάν χάσει τις αισθήσεις του, ακόμη και για λίγα λεπτά. Εάν παρουσιάσει εμέτους. Εάν παρουσιάσει αστάθεια στο βάδισμα, αλλαγή στη συμπεριφορά του, υπνηλία ή έντονη ανησυχία. Εάν βλέπει διπλά ή έχει ανισοκορία. Κρίσιμα είναι τα πρώτα δύο 24ωρα.
Αρχή Σελίδας
Το παιδί μου έκανε πυρετικούς σπασμούς, πρέπει να δίνω αντιπυρετικό νωρίς (στα πρώτα δέκατα);
Όχι, είναι μια θεωρία που ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι προλαμβάνει.
Αρχή Σελίδας
Το μωρό μου έχει «συγκαεί» στην περιοχή της πάνας, τι κάνω;
Χρειάζεται καλό στέγνωμα στην περιοχή και αφήστε όσο περισσότερο μπορείτε χωρίς πάνα το μωράκι σας. Στη συνέχεια αλείψτε το ευαίσθητο σημείο με κρέμα πλούσια σε ψευδάργυρο.
Αρχή Σελίδας
Το παιδί μου είναι 5 ετών κι ακόμη βρέχεται το βράδυ, τι να κάνω;
Πότε πρέπει να «βγάλω» από την κρεβατοκάμαρα το μωρό;
Στους 6 μήνες, οπότε μειώνεται ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου.
Αρχή Σελίδας
Το μωρό μου έχει ξηρά και κόκκινα μαγουλάκια, τι έχει;
Πρόκειται πιθανόν για έκζεμα. Είναι αντιμετωπίσιμο με σωστές οδηγίες από τον παιδίατρο.
Αρχή Σελίδας
Στο κεφαλάκι του μωρού μου υπάρχουν ξερά κομμάτια δέρματος ανάμεσα στα μαλλιά του, τι είναι;
Είναι πιθανά σμηγματοροϊκή δερματίτιδα. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι το τριχωτό της κεφαλής μία ώρα πριν το μπάνιο του κι αφού το λούσετε, το τρίβετε απαλά με μια πετσέτα.
Αρχή Σελίδας
Ξεκινάει τα πρώτα του βήματα, τι παπούτσια να του πάρω;
Η καλύτερη λύση είναι να ΜΗ φοράει. Για τις βόλτες εκτός σπιτιού προτιμάμε παπούτσια τύπου μποτάκι για μεγαλύτερη σταθερότητα.
Αρχή Σελίδας
Τι είναι η πλατυποδία; Πότε να ανησυχήσω;
Πλατυποδία ονομάζουμε την έλλειψη της ποδικής καμάρας. Τα περισσότερα παιδιά δεν σχηματίζουν καμάρα πριν την ηλικία των 3-5 ετών. Το 80% θα σχηματίσει έως τα 10 έτη και στο υπόλοιπο 20% θα είναι συνήθως ανώδυνη.
Υπάρχει και η Γενετική προδιάθεση συνδεσμικής χαλαρότητας: Ιδιοπαθής χαλαρότητα σε φυσιολογικά παιδιά η οποία συνήθως είναι ασυμπτωματική!
Για την συντριπτική πλειοψηφία δεν χρειάζεται αντιμετώπιση. Μόνο σε πολύ σοβαρή συνδεσμική χαλαρότητα υπάρχει πιθανότητα μελλοντικών επώδυνων συμπτωμάτων. Επομένως μπορείτε να ξεχάσετε τα γνωστά ορθοπεδικά παπούτσια.
Αρχή Σελίδας
Τι είναι η σκολίωση;
Το παιδί μου έχει σκολίωση. Φταίει μήπως η κακή στάση όταν διαβάζει ή η βαρειά τσάντα που κουβαλάει κάθε μέρα στο σχολείο;
Η συνήθεια που έχουν τα παιδιά να διαβάζουν και να γράφουν "στραβά" ή να κρατούν μια βαριά τσάντα από το ένα χέρι, δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη της ιδιοπαθούς σκολίωσης. Μπορεί όμως να τα οδηγήσει στη διατήρηση μιας κακής στάσης του σώματος, η οποία με ασκήσεις γυμναστικής και κάποιες οδηγίες μπορεί εύκολα να διορθωθεί.
Αρχή Σελίδας
Τι είναι η αχρωματοψία;
Η πραγματική αχρωματοψία είναι εξαιρετικά σπάνια και συνοδεύεται από άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα. Αφορά κυρίως τα αγόρια (8% αγόρια, 0,5% κορίτσια). Η πλειοψηφία των ατόμων με διαταραγμένη χρωματική αντίληψη έχουν μερική απώλεια χρωμάτων. Στο 95% των περιπτώσεων υπάρχει διαταραχή πράσινου-κόκκινου. Το παιδί χρησιμοποιεί ασυνήθιστα χρώματα όταν ζωγραφίζει π.χ πράσινα μαλλιά ή δέρμα. Ταυτίζει αποχρώσεις του πράσινου και του κόκκινου. Ονοματίζει διαφορετικά τα χρώματα(κυρίως τα μη-βασικά). Ονοματίζει λευκά αυτά που οι άλλοι βλέπουν σαν απαλό ροζ ή πράσινο
Αρχή Σελίδας
Πότε πρέπει να πάω πρώτη φορά στον οδοντίατρο;
Στη νηπιακή ηλικία 4-6 ετών η πρώτη επίσκεψη πρέπει να είναι σύντομη, ευχάριστη αλλά και ουσιαστική. Ενθαρρύνουμε και επιβραβεύουμε το παιδί. Δεν δωροδοκούμε. Εώς τότε πρέπει να έχουμε καταφέρει τη διακοπή του μπιμπερό, ήδη από 12 μηνών. Διακοπή θηλασμού δακτύλου ή πιπίλας - όριο ασφαλείας μέχρι 4 ετών. Να βουρτσίζει τα δόντια του!
Αρχή Σελίδας
Μπορώ να χρησιμοποιώ κλιματιστικό στο σπίτι;
Ναι, όχι βέβαια με κατεύθυνση του αέρα προς το μωρό.
Αρχή Σελίδας
Πως μπορώ να βοηθήσω στην εξέλιξη λόγου και ομιλίας του παιδιού μου;
Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε λογοπαιδικό;
Όταν υπάρχουν ενδείξεις καθυστέρησης σε οποιονδήποτε τομέα της επικοινωνίας του παιδιού γίνεται εξειδικευμένη λογοπεδική αξιολόγηση που μπορεί να κατευθύνει τους γονείς προς τον καταλληλότερο τρόπο παρέμβασης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Παράλληλα εργαστηριακοί και κλινικοί έλεγχοι γίνονται από τον παιδίατρο που αξιολογεί και τη συνολική ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού. Αυτοί μπορεί να αναδείξουν κάποια οργανικά αίτια αλλά μπορεί και να είναι αρνητικοί, γεγονός που δεν θα πρέπει να εφησυχάσει τους γονείς.
Ζητήστε βοήθεια όταν:
2 Ετών
-Το λεξιλόγιο του περιλαμβάνει ελάχιστες λέξεις
-Χρησιμοποιεί περισσότερες χειρονομίες παρά λέξεις για να επικοινωνήσει
-Δεν συνδυάζει δυο λέξεις για να σχηματίσει μικρές προτάσεις, π.χ. «μαμά νάνι», «πάω σπίτι»
-Η ομιλία του είναι δυσκατάληπτη
-Απογοητεύεται ή νευριάζει στην προσπάθειά του να γίνει αντιληπτός
-Δεν ακολουθεί απλές οδηγίες, π.χ. «δώσε μου το ποτήρι σου»
3 Ετών
-Χρησιμοποιεί λιγότερες από 50 λέξεις
-Δεν σχηματίζει απλές προτάσεις 3 λέξεων π.χ. «μπαμπάς είναι δουλειά»
-Χρησιμοποιεί μόνο λίγα ρήματα και καθόλου επίθετα
-Η ομιλία του δεν είναι κατανοητή σε άλλους
-Απογοητεύεται ή νευριάζει στην προσπάθειά του να γίνει αντιληπτός
-Δεν ακολουθεί απλές οδηγίες
4 Ετών
-Χρησιμοποιεί μικρές προτάσεις με λάθος γραμματική και σύνταξη π.χ. «θέλω πίνει νερό»
-Η ομιλία του δεν είναι κατανοητή από τους άλλους και δεν προφέρει σωστά αρκετά γράμματα π.χ. «σ», «θ», «δ» και άλλα
-Τραυλίζει: η ομιλία του δεν έχει συνεχή ροή, επαναλαμβάνει, μπλοκάρει ή επιμηκύνει λέξεις ή συλλαβές π.χ. «θέλω πο-πο-πορτοκαλάδα»ή «θέλω π-(παύση)-πορτοκαλάδα» ή «θέλω ποοορτοκαλάδα»
-Δεν διηγείται καθημερινά γεγονότα
-Δεν ακολουθεί σύνθετες οδηγίες π.χ. «βάλε τα χαρτιά και τους μαρκαδόρους πάνω στο μικρό τραπέζι»
5 Ετών
-Η ομιλία του παιδιού δεν είναι κατανοητή από όλους
-Δεν προφέρει σωστά το «ρ» ή/και άλλα γράμματα-ήχους
-Τραυλίζει: η ομιλία του δεν έχει συνεχή ροή, επαναλαμβάνει, μπλοκάρει ή επιμηκύνει λέξεις ή συλλαβές
-Χρησιμοποιεί προτάσεις με λάθος γραμματική και σύνταξη π.χ. «ο μπαμπάς και η μαμά πήραν εμένα αυτοκίνητο»
-Έχει φτωχό λεξιλόγιο και δεν χρησιμοποιεί λέξεις που υποδηλώνουν χρόνο και τόπο: «πριν», «αύριο», «μπροστά», «πάνω» κτλ.
-Δεν γνωρίζει βασικά αντίθετα: «άδειο-γεμάτο», «βαρύ-ελαφρύ»
-Δεν διηγείται καθημερινά γεγονότα και ιστορίες
Θυμηθείτε: Όταν κάτι σας ανησυχεί, μην καθυστερείτε. Ένα παιδί 2 1/2 με 3 ετών είναι σε ηλικία που μπορεί να δεχθεί βοήθεια. Δεν πρέπει ποτέ να πείτε "δεν πειράζει, μικρό είναι, θα μιλήσει αργότερα". Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δυσκολιών στην προσχολική ηλικία είναι πολύ σημαντική για την ομαλή μετάβαση στο απαιτητικό σχολικό πλαίσιο.
Αργυρώ Ελευθεριάδου
Λογοπεδικός – Ψυχολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσ. Παίδων «Αγία Σοφία»
Αρχή Σελίδας
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ